Eilen illalla vasta tajusin, että joulu on tulossa. Toki olen lapsenlapsille jotain lahjoja hommannut, mutta muuten valmistelut ovat ihan levällään. Pari päivää hössötettiin Didin kanssa noita Saksaan meneviä lahjoja, jotka postitimme vasta eilen. Saas nähdä, ovatko perillä ennen joulua.

Saksan lapsenlapselle, pikku Milenalle, meni pussillinen vaatteita ja yksi nalle.
2152155.jpg

2152154.jpg


Tänään tuli vähän paniikkiolo aamulla! Muistin, että Suomen lapsenlapset (3 kpl) tulevat huomenna mummin luo yökylään, jotta vanhemmat saavat tehdä jouluvalmisteluja rauhassa. Ja tietenkin me teemme lasten kanssa salaisuuksia täällä.

Huh! Kävin kaupassa ostelemassa lahjoja lapsille, koska enää ei ole muulloin aikaa. Kun ei ollut listaa mukana, ostelin vähän päätäpahkaa kaikenlaista. Omille tyttärillekin tuli osteltua kaikenlaista. Lasku oli aika iso. Nyt minulla taitaa olla lahjoja varastossa syntymäpäiviksikin.

Kaupassa oli aika kiihkeä tunnelma ja monet tuotteet olivat jo alennuksessa. Hyllyillä luki: loput tuotteet -30 %. Siitähän se lasku kasvoikin! Mukaan tarttui kynttilöitä ja jopa uudet lyhdyt haudoille. Käyttöön tulevat kaikki.

Oli pakko ostaa valmista piparkakkutaikinaa, kun ei ehdi tehdä itse. Lupasin lapsille, että leivomme pipareita huomenna. Olen säästänyt heille tyhjiä suklaarasioita, jotka lapset saavat koristella päältä. Niihin sitten laitetaan omat piparit kotiin vietäviksi.

Onneksi muistin muistuttaa Didiä, että ostaa Bunter Teller -namut. Bunter Teller on saksalainen tapa, jonka Didi on opettanut lapsille ja sitä odotetaan kovasti. Se tarkoittaa "kirjavaa lautasta" eli jokaiselle lapselle (meillä myös aikuisille) on oma lautanen, jolla on erilaisia joulunamuja ja keksejä. Tällaista ei ollut Suomessa minun lapsuudessani, eikä taida olla vieläkään tuttu asia Suomessa. Näin tässä vähän sotketaan kulttuureja keskenään. Suomella ja Saksalla tosin ei ole kovinkaan suuria kulttuurieroja. Pieniä juttuja kumminkin.


Oikeastaan juuri nyt ei ole paniikinomainen olotila. Täytyy laittaa lasten lahjat piiloon, ennenkuin tulevat tänne. Joulukortit unohtui postittaa - se vähän harmittaa. Taidan vielä tänä iltana kirjoittaa ne ja laittaa huomenna postilaatikkoon. Menevät sitten perille vaikka joulun jälkeen. Jotenkin vain unohdin ne! Joulu tuleekin tänä vuonna nopeammin kuin arvasinkaan. Tiistaina teen sitten imelletyn perunalaatikon ja vien sitä Esikois-tyttärelle jouluaattona. Me vietämme jouluaaton Esikoisen perheen luona, jonne tulee myös Kuopus. Poika ja Miniä viettävät joulun Pojan anoppilassa.

Nyt en taida ehtiä kirjoittelemaan tänne vähään aikaan. Vetäydyn joululomalle. Jos ehdin tänne niin kirjoitan, jos en ehdi niin en kirjoita. :-D

Rauhallista Joulua!