Päätimme viettää Kuopuksen kanssa lauantaipäivän Lontoossa. Piti lähteä jo aamulla, mutta kello oli jo kymmenen, kun pääsimme bussipysäkille Oxfordissa. Ilma oli lämmin ja kesäinen. Matka Oxfordista Lontooseen kestää yli kaksi tuntia, melkein kolme.

Hyvin osasimme suunnistaa Lontoossa. Ostimme päivän lipun undergroundiin. Suunnistimme ensin National Galleryyn, jossa Kuopuksen brasilialainen ystävä odotti meitä. Hämmästykseni oli suuri, kun tapasimme ystävän! Hän olikin komea nuorimies! Olin koko ajan kuvitellut, että tapaamme tytön. Hän oli kohtelias ja mukava. Jätin ystävykset kiertelemään museota kahdestaan ja suuntasin itse katsomaan impressionisteja.

Saan paljolti kiittää kuvaamatoidonopettajaani Liisa Rinnettä siitä, että olen saanut kasvatusta ja tietoa taiteesta. Hän hurmasi minut aina kertomuksilla taiteilijoista ja kuvaamataiteesta. Kouluajoista asti olen ollut ihastunut impressionismiin. Katsastin gallerian kaikki impressionistit huolella. Yksi maalauksista pisti jo kaukaa silmääni erilaisuudellaan. Se ei ollut minulle entuudestaan tuttu, mutta siinä oli paljon tuttua. Akseli Gallen-Kallelan työ: Keitele. Se oli hieno. Seisoin pitkään sen luona ja katselin järvimaisemaa. Vieressä olevassa tekstissä luki, että kuva on "Keiteleen järveltä, joka on Helsingistä pohjoiseen". Signeerauksena oli Axel Gallen ja se oli vuodelta 1905.

Pari tuntia meni hurahtaen. Käväisin gallerian kaupassakin ja ostin mukavia taidekirjoja. Siellä oli myytävänä myös kasseja, mukeja, kravatteja ja sateenvarjoja, joissa oli aiheena van Gogh'in, Monet'n tai Akseli Gallen-Kallelan maalaus. Ostinpa tietenkin Gallen-Kallela kassin itselleni. Sateenvarjon ostin van Gogh'in auringonkukka-aiheisena. Se sopii varmaan hyvin Suomen syyssateisiin. Kallista oli kaikki.

National Gallery on Trafalgar Squarella. Odotellessani Kuopusta, seisoskelin aukion reunalla ja katselin maisemaa. Väkeä oli paljon ja oli lämmintä. Muistin yhtäkkiä, että siitä on melkein 40 vuotta, kun olen viimeksi ollut Trafalgar Squarella. Siitä on valokuvakin, nuoresta naisesta nojaamassa suihkukaivon reunaan, minihameessa. Oikeastaan vaatteet olisivat nyt ihan muodikkaat.

National Galleryn jälkeen päätimme syödä jotain pientä. Istuimme ulkokahvilassa Kensingtonin puistossa syömässä. Pulut olivat aika röyhkeitä ja yrittivät tulla napsimaan ruokaa.

Siirryimme Victoria ja Albert Museoon. Se oli Kuopuksen toivelistalla. Se on valtava museo. Teimme taas niin, että minä kiertelin yksikseni sen mitä jaksoin ja Kuopus sai kiertää rauhassa niitä osastoja, mitä halusi. Jotenkin jossain vaiheessa löysin itseni katselemasta intialaisia esineitä. Sitten katsastin muoti-osaston, joka oli aika mielenkiintoista. Tavallaan kaikki tulee aina uudestaan ja uudestaan takaisin muotiin.

Alkoi väsyttää jo aika lailla. Mukanani oli musta takki, jonka kuvittelin olevan sopiva tänne Englantiin. Ajattelin, että se pitää sadetta, mutta toisin kävi. Sadetta se ei ole pitänyt lainkaan ja lämpimällä säällä se on niin hiostava, että se tulee sisäpuolelta aivan litimäräksi. Kuopus sanoi, että ei saa ostaa Tarjoustalosta halpatakkeja. Niin se on, köyhän ei kannata ostaa halpaa!

Museoiden jälkeen oli vielä päivää jäljellä. Itse olin jo niin poikki, etten olisi jaksanut enää mitään. Päädyimme Hyde Parkiin. Kävelemiseni oli jo aika laahaavaa, mutta Kuopus komensi jatkamaan. Menimme cappuccinolle Hyde Parkin Lidoon. Melkein rupesi satamaan, mutta se lakkasi nopeasti. istuskelimme puistossa jonkin aikaa luuraillen järvelle.

Kävelimme sitten puiston läpi hissukseen sinne, mihin Oxfordin bussi pysähtyy. Huomasin taas sen "isojen tyttöjen vaatekaupan", Evans'in. Pitihän siellä käydä ostamassa juuri ennen sulkemisaikaa yksi ihana paita itselle. Oli tarjouksessa.

Alkoi vähän hämärtää. Bussi tuli ja pääsimme kyytiin. Edestakainen matka Oxford-Lontoo-Oxford maksaa 15 puntaa. Näppärästi meni matka. Bussissa otin kamalan takkini pois päältä ja se oli sisäpuolelta aivan märkä. Käänsin sen bussissa nurinpäin ja kuivattelin sitä koko matkan. Varsinainen sadetakki! Sataa sisältäpäin itsensä märäksi. Voisikohan sitä käyttää laidutus-takkina? Hikoiluttaa itsensä hoikaksi.

Sellainen oli lauantaipäivä Lontoossa tällä kertaa.