Eilen tuli haravoitua loput nurmikkopläntit ja nyt on selkä jumissa. Oli aurinkoista ja tuli hiki haravoidessa. Silloin ei huomaa, että ilma on kuitenkin vielä melko raakaa. Yöllä heräsin viiden aikaan ja kurkku oli karhea ja aivastelin. Tuleeko nyt kevätflunssa? Pää on ollut paksuna koko päivän.

En ehtinyt enkä pystynytkään istuttamaan mitään eilen. Taidan kohta yrittää istuttaa ainakin kaksi tuijaa puutarhavaraston taakse. Toivottavasti saan Didin avukseni.

Tulevana kesänä yritän siivota puutarhavaraston nurkat, että naapureillekin näyttää mukavalta. Tällä hetkellä sielläpäin on kovin sekavaa ja keskeneräistä. Viime kesänä tein aika paljon töitä perustaessani pihanperän perennapenkkiä. Nyt se näyttää tosin kovin villiltä ja kamalalta. Jotain siellä näyttää nousevan mullasta. Multaa pitäisi möyhiä ja joihinkin väleihin istuttaa vaikkapa kesäkukkia. Rahaa uppoaa aika paljon istutuksiin. Tänä vuonna täytyy olla tarkkana, eikä noita heräteostoksia pitäisi tehdä. Tosin uudet tuijat sopivat oikein hyvin sinne varaston taakse pehmentämään maisemaa.

Meidän puutarha on kovin hiekkainen. Perennapenkin perustin aluksi pelkälle hiekalle. Laitoin vain multaa siihen. Sitten huomasin, että hiekka jotenkin "syö" kaiken mullan. Osalle alueesta laitoin ensin sellaisen ruskean kankaan alle ja vasta siihen mullan. Saas nähdä, miten se toimii.

Kaikki on vielä niin kovin pientä meidän pihalla. Omenapuut, kirsikkapuu ja sireenit. Olemme asuneet tässä kolme vuotta. Kestää kauan, ennenkuin pihaa voidaan kutsua puutarhaksi. Maltan tuskin odottaa.

Puutarhahommissa on se kiva puoli, että saa toteuttaa itseään ja luoda uutta. Näkee kättensä jäljet. Oma puutarha on oman näköinen, eikä muiden mielipiteistä kannata välittää. Minun ongelmani on, että olen usein matkoilla ja kasvit jäävät ilman hoitoa. Siksi olisi suunniteltava sellainen puutarha, että se ei tarvitse paljoa hoitoa. Kasvit tulevat sieltä joka kevät itsestään. Joskus voi vähän lisätä kompostimultaa ja ehkä jonkun lannoitelisän. Jos on kuiva kesä, kaikki kuivuu. Märkänä kesänä piha rehottaa. Ongelmallista.

Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, eikä sekään ole niin tärkeää. (=kiinal. sananlasku)