Tänään puhdistin suurimman osan linnunpöntöistäni. Talitiaispariskunta säksätti kovasti puissa. Ne olivat ilmeisesti valinneet yhden pöntön itselleen ja yrittivät häätää minua pois. Pönttö on kaikista huonokuntoisin ja olin suunnitellut laittavani sen kokonaan pois. Se oli jotenkin kovin tiukasti kiinni puussa, enkä saanut sitä irti ilman mitään työkalua eli saksia. Päätin vain puhdistaa sen ja jätin paikalleen.

Siirryin seuraavan pöntön luo. Käpytikka meni sen edellisen pöntön suulle ja rupesi nakuttamaan. Kuulosti aika hauskalta, kun se nakutti onttoa pönttöä. Se ei arastellut yhtään minua, vaikka olin ihan lähellä. Sitten se lennähti pois ja talitaispariskunta jatkoi pöntön tutkimista.

Vaihdoin yhden pöntön kokonaan, koska se oli sisältä ihan märkä. Laitoin kuivan pöntön tilalle. Oli aika hankala kiinnittää yksin pönttöä ja taisin sanoa muutaman voimasanan.

Kolmannessa pöntössä oli yllätys! Siellä oli valtavasti höyheniä. Otin koko pesän pois ja kurkistin höyhenten alle. Siellä oli 10 munaa. Säikähdin. Olinko hajottanut tämän kevään pesän? Ei se ollut tämän vuotinen pesä, vaan viimekesältä. Höyhenet olivat vanhasta, risasta höyhentyynystä, joka oli minulla viime vuonna terassilla. Linnut kävivät hakemassa siitä pesätarvikkeita. Pesä oli varmaan siksi hylätty, kun kirjosieppo valtasi koko pihapiirin viime kesänä. Se terrorisoi kaikkia pönttöjä niin, että muut linnut hermostuivat ja lähtivät pois. Pihavajan pönttöä taas häiritsi käpytikka. Sinitintit jättivät sen ihan alkuvaiheessa.

Illalla seisoskelin terassilla hetken ihan hiljaa. Oli vielä valoisaa. Kuulin nuhjuisesta pöntöstä koputtelua. Hetken kuluttua talitintti tuli oviaukkoon kurkistelemaan. Ne ovat ihan tosissaan ottaneet sen risan pöntön kodikseen. No, ainakin siinä on hyvä ilmanvaihto. Suojaisessa paikassakin se on, kuusessa. Pysyvät kuivina. Toivottavasti saavat pitään pöntön sittenkin, kun kirjosieppo taas palaa pihapiiriin.